Fra Feitskaret mot Storklumpen
bilde vinterryper skutt
Porten til Nord Norge
Velg språk:
  • norway.png
  • germany.png
  • uk.png

Vilkår for folkevalgte

Les print.png email  .png

Når du er blitt medlem av kommunestyret, er det viktig for deg å finne ut hvilke vilkår du skal arbeide under. Kommuneloven sier noe om rammevilkår for kommunestyremedlemmene, og de fleste kommuner har egne reglement.

Det er det avtroppende kommunestyret som regulerer reglementet og satsene for godtgjøring som noe av det siste det gjør. Men det er alltid lurt å gjennomgå reglementet i det nye kommunestyret.

Godtgjøring
Det ville være urimelig hvis noen skulle lide økonomisk tap fordi de er folkevalgt. Det er viktig at alle yrkesgrupper har samme mulighet til å delta. Kommuneloven § 42 sier at den som har et kommunalt verv, har krav på godtgjøring for sitt arbeid i forbindelse med vervet. Beløp et skal ikke være symbolsk – som det ble slått fast av en fylkesmann da en kommune vedtok kr 100,– per møte. Godtgjøringen kan enten fastsettes som en årsgodtgjøring eller som en fast sum per møte. Noen kommuner har en kombinasjon av begge.

Fravær fra jobben og tapt arbeidsfortjeneste
Kommuneloven § 40 nr. 1 sier at alle folkevalgte både har rett og plikt til å delta i organets møter, og de har derfor rett til fri fra arbeidet. Kommunestyret skal vedta regler for tapt arbeidsfortjeneste – både legitimert og ulegitimert. Satsene bør settes så høyt at alle yrkesgrupper har anledning til å delta i det politiske liv. Satsene som kommunestyret vedtar, er et øvre tak. Man får selvsagt ikke dekket mer enn det man faktisk har tapt. Satsen for ulegitimert tap er et fast beløp. KS anbefaler at det inngås avtaler mellom kommunen, den folkevalgte og hans/hennes arbeidsgiver – slik at den folkevalgte beholder sin ordinære lønn, mens kommunen erstatter arbeidsgiverens utgifter vedrørende fraværet


(Kilde: Kommunens Sentralforbund)