Fra Feitskaret mot Storklumpen
bilde vinterryper skutt
Porten til Nord Norge
Velg språk:
  • norway.png
  • germany.png
  • uk.png

Transporttilbud for funksjonshemmede. (TT-ordningen)

Tjenestens navn:

Transporttilbud for funksjonshemmede. (TT-ordningen)

 

Målgruppe:

Transporttjenesten retter seg mot de som ikke kan hjelpes gjennom det offentlige rutetilbudet fordi det ut fra forflytningshemming ikke er tilgjengelig for dem.

Det er en forutsetning at funksjonshemningen antas å vare over ett år.

 

Formål:

Reiseformål

TT-ordningen kan benyttes til det formålet brukeren selv ønsker for å bedre kontakten med omverden generelt, utvikle muligheter for større sosial kontakt og til å kunne utføre nødvendige besøk i banker, forretninger, offentlige kontorer m.v.

Den skal ikke brukes til reiser som skal betales av trygdekontoret, til reiser til tannlege som betales av kommune/fylkeskommune eller til kommunale fellestilbud som er knyttet til helse – og sosialtjenesten, f. eks. transport til og fra dagsentra eller sosiale felles turer fra institusjonene.

 

Beskrivelse:

Transporttjenesten for funksjonshemmede (TT-ordningen) er et tilbud om bruk av drosje eller spesialbil til personer som ikke uten vesentlige vanskeligheter vil kunne bruke kollektive transportmidler. For øvrig er det en forutsetning at funksjonshemmingen antas å være over ett år. Transportberettiget er de som er bosatt i Nordland Fylke.

Det skal være et transporttilbud for funksjonshemmede i samtlige kommuner i fylket. Verdikortet (TT-kortet) kan brukes over hele landet.

Ordningen holdes innenfor tilgjengelige økonomiske rammer.

 

Vilkår:

Søkeren må oppfylle fastsatte medisinske kriterier, samt en del andre kriterier, for eksempel ikke motta støtte fra Folketrygden til egen bil.

Hver kommune har et begrenset antall brukerkvoter, og det vil ofte være nødvendig å foreta en prioritering mellom søkere som i utgangspunktet oppfyller kriteriene.

Det er en forutsetning at funksjonshemmingen antas å være over ett år. TT-ordningen gjelder ikke for personer som er funksjonshemmet i kortere perioder på grunn av kulde eller andre forhold av forbigående art.

Det er ikke i seg selv nok at en søker er gammel, har dårlig økonomi eller at det er manglende bussforbindelse til og fra bopel.

 

Saksgang:

Brukergodkjenning og klagebehandling skjer i kommunen. Utstedelse av ”verdikort” (TT-kort) skjer i fylkeskommunen.

Brukerne får tilsendt verdikort med et fast beløp 2 ganger pr. år.  Det er avstanden mellom bosted og servicesenter i hjemstedskommunen som gir grunnlag for sonetilhørlighet.

Det tildeles maksimalt en brukerkvote pr. person.

Ektefeller som begge er godkjente brukere kan maksimalt til sammen  tildeles 1,5 kvote.

 

Søknadsfrist: Kommunene skal sende inn sine brukerlister til fylkeskommunen innen 1. november og 15. mai. Fristen for brukernes søknader inn til kommunene vil vanligvis ligge 1 måned i forkant av dette.

 

 

Veiledning:

Søknad om å bli godkjent som bruker av transporttjenesten sendes til pleie og omsorgsavdelingen, som behandler og som tilrår avgjørelse av søknad etter felles retningslinjer for godkjenning av brukere.

Søknadsskjema finner du på kommunens hjemmeside, eller det kan fås ved pleie og omsorgsavdelingen og i servicetorget på kommunehuset.

Alle søknader skal vedlegges legeerklæring.