Fra Feitskaret mot Storklumpen
bilde vinterryper skutt
Porten til Nord Norge
Velg språk:
  • norway.png
  • germany.png
  • uk.png
Du er her: Forsiden - Politikk - Valg 2017

Slik stemmer du på valgdagene

Stortingsvalget og Sametingsvalget 2017

Les print.png email  .png

Valglogo 2011

 

Valgdagen for Stortingsvalget og Sametingsvalget 2017 er mandag 11. september 2017. Grane kommune har også valgdag søndag 10. september. Du må stemme i egen kommune på valgdagene. Ellers kan du forhåndsstemme fra 1. juli til og med 8. september.

 

 

Hvem har stemmerett?

Norske statsborgere som vil ha fylt 18 år innen utgangen av 2017. Alle må være innført i manntallet.

Har du fått valgkort, ta det med. Du trenger ikke valgkortet for å stemme, men det sparer deg for tid.

 

Husk å ta med legitimasjon!

For mer informasjon om valget, se www.valg.no, NRK Tekst-TV eller ta kontakt med kommunen.

 

Stemmegivningen foregår vanligvis på følgende måte:

  1. Velgeren går til et stemmeavlukke hvor valghandlingen skal utføres i enerom og usett.

  2. Velgeren tar stemmeseddelen til det partiet eller den gruppen vedkommende ønsker å stemme på og gjør de endringer som vedkommende eventuelt ønsker å foreta.

  3. Velgeren bretter sammen stemmeseddelen slik at ingen ser hva han/hun har stemt og går til en valgfunksjonær, som påfører stemmeseddelen et stempel. 

  4. Velgeren legger deretter stemmeseddelen i valgurnen. 

  5. Alle som stemmer skal krysses av i manntallet. Valgfunksjonæren kontrollerer at velgeren er registrert i manntallet og at vedkommende ikke er krysset av for å ha stemt allerede. Velgeren skal legitimere seg dersom vedkommende ikke er kjent for valgfunksjonæren. Manntallsavkryssingen må skje før velgeren legger stemmesedlene i urnen.


Velgere som trenger hjelp til å utføre valghandlingen, kan be stemmestyret om nødvendig hjelp. Velger med alvorlig psykisk eller fysisk funksjonshemming kan selv peke ut en ekstra hjelper blant de personer som er til stede.
Velgere som ikke er i stand til å bevege seg inn i valglokalet, kan avgi stemme umiddelbart utenfor. To valgfunksjonærer kommer i så fall ut og har med seg nødvendig valgmateriell, inklusive urne.

Ved stortingsvalg kan velgerne omnummerere rekkefølgen på kandidatene på listen ved å sette nye nummer foran kandidatnavnet, eller stryke kandidatnavn ved å sette et merke i en rute til høyre for kandidatnavnet.