Fra Feitskaret mot Storklumpen
bilde vinterryper skutt
Porten til Nord Norge
Velg språk:
  • norway.png
  • germany.png
  • uk.png

Skjønnsmenn og meddommere

Kommunestyret skal hvert fjerde år velge nye lagrettemedlemmer og meddommere. Neste valg er ved kommunevalget i 2011. Vervene er en borgerplikt og skal representere en bred sammensetning av kommunens innbyggere. Det bygger på rettsprinsippet om at vi skal dømmes av likemenn.
Allmennheten oppfordres til å komme med forslag til kandidater eller selv melde sin interesse skriftlig til Grane kommune.

Hva er en meddommer?

En person som ikke er advokat eller advokatfullmektig, politi eller dommer, men som deltar i behandlingen og pådømmelsen av en rettssak på lik linje med fagdommeren.

Det skal velges nye lagrettemedlemmer til Hålogaland lagmannsrett, meddommere til Alstahaug tingrett, ulike fagdommere og skjønnsmenn. Valg skal foretas etter hvert kommunestyrevalg for perioden nevnt ovenfor. Utgangspunktet er at hvert utvalgsmedlem skal tjenestegjøre i to saker pr. år.

Krav til personene som velges er at de skal være mellom 21 og 70 år, ha gode norskkunnskaper, være personlig egnet, ha stemmerett og ikke være straffedømt. Det er bystyret som velger lagrettemedlemmer og meddommere. Forslag på skjønnsmenn blir oversendt til fylkestinget som avgjør valget.

Allmennheten oppfordres til å komme med forslag til kandidater eller at enkeltpersoner selv melder sin interesse skriftlig til Grane kommune, med opplysning om navn, adresse, fødselsnummer, telefon, stilling og yrke.