Fra Feitskaret mot Storklumpen
bilde vinterryper skutt
Porten til Nord Norge
Velg språk:
  • norway.png
  • germany.png
  • uk.png

Overformynderi


overformynderi – jus, det organ som forvalter umyndiges midler, fører kontroll med vergene og gjennomgår deres regnskaper. Det skal være et overformynderi i hver kommune. Overformynderiet består av to overformyndere, valgt av kommunen. Den ene har den alminnelige forretningsførsel, mens den annen vesentlig kontrollerer. De beslutninger som treffes, må være enstemmige; ved uenighet avgjør skiftedommeren. I noen kommuner har overformynderiet en fast formann med kvalifikasjoner som dommer, ansatt av kommunen; alle avgjørelser kan da treffes med alminnelig stemmeflertall. Nærmere regler om overformyndere er gitt i lov av 22. april 1927 om vergemål for umyndige.

 

Målgruppe:

Mindreårige, umyndiggjorte og myndige personer som på grunn av sinnslidelse, andre psykiske forstyrrelser, senil demens, psykisk utviklingshemning eller legemlig funksjonshemning ikke kan ivareta sine anliggender.

Formål:
Formålet med bruk av verge er å beskytte og hjelpe personer som ikke kan ivareta sine rettslige og økonomiske interesser godt nok.
 
Beskrivelse:
Den som umyndiggjøres, skal ha verge. Ved andre tilfeller enn umyndiggjøring oppnevnes det en hjelpeverge. Da beholder den vergetrengende sin rettslige handleevne. Det skilles mellom tre typer verger:
·         En verge oppnevnes for å ivareta både de økonomiske og rettslige interessene til umyndige.
·         Vergen for en myndig kalles hjelpeverge. Hjelpevergens mandat skal være avgrenset til det den myndige ikke klarer selv. Benevnelsen hjelpeverge brukes også for "vikarverge" når den ordinære vergen for en viss tid eller i visse saker ikke vil kunne ivareta den umyndiges interesser.
·         En setteverge oppnevnes i de tilfeller der vergen er inhabil til å avgjøre en sak på grunn av motstridende interesser.

Overformynderiet i hver kommune oppnevner og fører tilsyn med vergen og forvalter den umyndiges midler hvis de overstiger kr 75 000. Midler under kr 75 000 forvaltes av vergen når ikke annet er bestemt. En hjelpeverges myndighetsområde fastsettes ved oppnevningen. Det skal ikke gjøres mer omfattende enn nødvendig.
 
Vilkår:
Den som har foreldreansvaret, er automatisk verge for mindreårige. For umyndiggjorte oppnevnes verge i forbindelse med umyndiggjørelsessaken.

For å få oppnevnt hjelpeverge må følgende foreligge:
·         begjæring om oppnevning fra for eksempel nære pårørende eller ansvarshavende lege eller tilsynslege ved institusjon der vedkommende er innlagt
·         tilfredsstillende legeerklæring om at vedkommende på grunn av sinnslidelse, andre psykiske forstyrrelser, senil demens, psykisk utviklingshemning eller legemlig funksjonshemning ikke kan ivareta sine anliggender
·         samtykke fra den som skal ha oppnevnt hjelpeverge hvis det ikke går fram av legeerklæringen at innhenting av samtykke er umulig eller av særlige grunner utilrådelig
 
Veiledning:
Å få oppnevnt verge/hjelpeverge er gratis.
Verge/hjelpeverge kan søke overformynderiet om å få dekket utgifter i forbindelse med vervet.
Dersom den hjelpetrengende selv har midler skal denne dekke disse utgiftene, hvis ikke så er det den enkelte kommune ihht vedtak fra overformynderiet.
 
Det finnes et eget skjema "søknad om hjelpeverge" som skal benyttes.
Skjemaet fås ved henvendelse overformynderiet eller kan lastes ned er på Justis- og Politidepartementets side.
 
Søknaden behandles av overformynderiet og vedtak sendes Tingretten for bekreftelse.
 
Søknad om oppnevnelse sendes Overformynderiet i Grane, 8680 Trofors.
 
Klage:
Du kan klage hvis du ikke er fornøyd med avgjørelsen, innen tre uker etter at du har mottatt underretningen. Klagen sendes til Fylkesmannen. I klagen skal du angi hva du ønsker endret i vedtaket og begrunne dette. Har Fylkesmannen truffet avgjørelsen i første instans, vil Justisdepartementet være klageinstans.
 
 



Kontaktinformasjon:
Overformynderiet i Grane, Kristina H. Paulsen
Tlf.:   75 18 09 90