Fra Feitskaret mot Storklumpen
bilde vinterryper skutt
Porten til Nord Norge
Velg språk:
  • norway.png
  • germany.png
  • uk.png

Kommunalt landbruksfond

Les print.png email  .png

Regler for Grane landbruksfond

Vedtatt av Grane kommunestyre den 21.09.99



§ 1: Formål
Fondet skal bidra til å videreutvikle landbruksnæringen blant brukere bosatt i Grane kommune. Utvikling av tilleggsnæringer kan også gi grunnlag for støtte fra fondet.



§ 2: Fondets omfang og disponering
Fondet skal ikke ha noe bestemt størrelse, men bli tilført midler fra de årlige bevilgninger over kommunebudsjettet. Ubenyttede midler fra ett års bevilgning tilføres fondet.

Fondets midler settes i bank og disponeres i samsvar med vedtak om tilskudd (§ 6) og lån (§7).

Formannskapet kan innvilge tilskudd / lån som anses å ligge utenfor disse reglene, når komite for næringsutvikling har gitt tilråding om dette.

Kommunestyret kan, etter å ha innhentet uttalelse fra formannskapet og komité for nærings-utvikling, fastsette supplerende bestemmelser med utgangspunkt i disse reglene.



§ 3: Budsjett
Komité for næringsutvikling skal fremme uttalelse om bevilgninger til fondet over kommunebudsjettet.

Komité for næringsutvikling skal foreslå ramme for bruk av fondsmidler til tilskudd og lån i det enkelte år når søknadsfristen er gått ut.



§ 4: Søknad
Søknad om tilskudd og lån må fortrinnsvis gjelde investeringer som skal settes i verk i løpet av året. Eget søknadsskjema kan brukes. Det skal foreligge kostnadsoverslag. Andre aktuelle dokument kan være finansieringsplan, gjeldsoversikt, planer, ligningsoppgaver o.a., dersom saksbehandler finner behov for det.

Søknad sendes landbruksavdelingen i kommunen. Rådmannen fatter vedtak om fordeling av tilskudd og lån på inntil kr. 35.000. Komité for næringsutvikling fatter vedtak på mellom kr. 35.000 og kr. 50.000, mens søknader over kr. 50.000 avgjøres av formannskapet etter anbefaling fra komité for næringsutvikling.

Søknadsfristen er 1. mai, med unntak av søknader om tilskudd til tinglysingsgebyr og dokumentavgift som blir behandlet fortløpende.



§ 5: Godkjenning
Landbruksavdelingen foretar kontroll og godkjenning.



§ 6: Tilskudd
a) Tilskudd fra fondet kan gis til organiserte fellestiltak i landbruket.

b) Ved eierskifte av landbrukseiendom der driften opprettholdes, eller settes igang umiddelbart, gis 100 % tilskudd til tinglysingsgebyr og dokumentavgift for den delen som overstiger kr. 5.000,- i 1991-priser. Nevnte beløp reguleres i samsvar med konsumprisindeksen ved å ta utgangspunkt i gjennomsnittlig indeks for 1991 og det siste aktuelle år slik indeks foreligger. Kvittering for betalt gebyr og avgift må legges ved søknaden. Dersom driften opphører før det har gått 5 år, betales tilskuddet i sin helhet tilbake.

I henhold til delegasjonsreglementet avgjøres slike saker administrativt.

c) Tilskudd kan gis til etablering av tilleggsnæringer knyttet til landbrukseiendommer i drift. Dette gjelder i utgangspunktet prosjekt som ikke gis annen offentlig støtte.

d) Tilskudd kan gis ved nydyrking og ved kjøp av tilleggsjord. Ved nydyrking kan utgifter til gjødsel og frø ikke inngå i kostnadsoverslaget.

Forutsetningen er at bruket har dårlig jordgrunnlag i forhold til buskapen og driftsbygningens kapasitet.

Tilskudd kan også gis til grøfting av tidligere dyrka jord. Planlegging utføres av landbruksavdelingen i kommunen, eller må være godkjent av denne.

Tilskudd kan gis med 25 % av godkjent kostnad. Tilskuddet utbetales når arbeidet er fullført og godkjent.

e) Det kan brukes av fondet til skogbrukstiltak.

f) Tilskudd kan gis til spesielle tiltak i landbrukets kulturlandskap og til restaurering av freda og verneverdige bygninger.

Det kan gis inntil 10 % tilskudd av godkjent kostnad. For tiltak med krav om ekstern del-finansiering på minst 30 % for å få statstilskudd etter forskrift av 26. februar 1999, kan dette helt eller delvis innvilges.

Tilskuddet utbetales når arbeidet er fullført og godkjent. For engangstilskudd over kr. 10.000 kan det foretas delutbetalinger etter hvert som arbeidet blir utført. Minst 25 % av tilskuddet holdes tilbake til arbeidet er fullført, og ferdigattest og endelig regnskap foreligger. Årlige tilskudd utbetales en gang i året.

g) Tilskudd kan gis til kjøp av melkekvote med 35% av kjøpesummen. (Vedtatt av Grane kommunestyre den 19.12.01)

h) Tilskudd kan gis til brannvarslingsanlegg på gårdsbruk med husdyrhold.
Det kan gis inntil 20% tilskudd av godkjent kostnad, begrenset oppad til kr 10.000,- per gårdsbruk.
Tilskuddet utbetales når det foreligger ferdigattest fra leverandøren av anlegget.

i) Andre tiltak innen landbruket kan etter søknad vurderes for tilskudd.



§ 7: Lån
Lån kan gis ved kjøp av landbrukseiendom og til fellestiltak. Lånet kan gis i tillegg til tilskudd, eller uten at tilskudd blir gitt.

Det gis normalt ikke lån over kr. 50.000. Ved eiendomskjøp kan det imidlertid gis lån inntil kr. 100.000. Ved fellestiltak vurderes lånestørrelse i forhold til totalkostnad. De ordinære låneordningene i Statens Landbruksbank må først nyttes.

Avdragstiden fastsettes maksimalt til 15 år. Lånet kan gis rentefritt inntil 5 år. Lånet forrentes etter samme rentefot som til enhver tid gjelder for lån i Statens Landbruksbank.

Lånetaker betaler tinglysingsgebyr etter gjeldende satser. Videre betales etableringsgebyr etter de samme bestemmelser som gjelder for lån i Statens Landbruksbank.



§ 8: Klage
Klage over vedtak rettes mot det forvaltningsorganet som har fattet vedtaket. Dersom klagen ikke tas til følge, skal den behandles i nærmeste overordnede organ.



§ 9: Kontroll
Administrasjonen skal føre kontroll med at tilskudd og lån blir benyttet i samsvar med disse reglene.



§ 10: Sikkerhet
Som sikkerhet for lån tinglyses pant i fast eiendom med prioritet etter lån i Statens Landbruksbank, Landkreditt og lån i andre banker. Formannskapet kan frita for slik pant.