Fra Feitskaret mot Storklumpen
bilde vinterryper skutt
Porten til Nord Norge
Velg språk:
  • norway.png
  • germany.png
  • uk.png

Folkehelse

Les print.png email  .png

God forvaltning av befolkningens helse er en forutsetning for bærekraftig utvikling. Folkehelseloven, som trådte i kraft 1. januar 2012, definerer folkehelse som befolkningens helse og hvordan helsen fordeler seg i en befolkning.

Folkehelseloven gir kommunene større ansvar for et langsiktig og systematisk folkehelsearbeid, og har som formål å fremme god og rettferdig fordeling av helse. Kommunen skal fremme befolkningens helse innen de oppgaver og med de virkemidler kommunen er tillagt. Folkehelsearbeid defineres som samfunnets innsats for å påvirke faktorer som direkte eller indirekte fremmer befolkningens helse og trivsel, forebygger psykisk og somatisk sykdom, skade eller lidelse, eller som beskytter mot helsetrusler, samt arbeid for en jevnere fordeling av faktorer som direkte eller indirekte påvirker helsen (Folkehelseloven 2012).

Folkehelsearbeidet i kommunen er organisert i rådmannens ledergruppe som har en overordnet funksjon og er styringsgruppe for folkehelsearbeidet. Gruppa arbeider også med utarbeidelse, iverksettelse og oppfølging av tiltak.

Kommunen har siden 2012 hatt en forpliktende samarbeidavtale med Nordland fylkeskommune om folkehelsearbeidet. Vi er også medlem av nettverket Sunne kommuner - den norske nasjonale nettverksforgreiningen til Verdens helseorganisasjon. Nettverket er et forum for kommuner/fylkeskommuner som ønsker å utvikle og iverksette helsefremmende prosesser gjennom en tverrfaglig arena bestående av politikere og fagpersoner. Som en del av Sunne kommuners nettverk ønsker vi å fremme helhetstenkning i lokalt folkehelse­arbeid og kommunalt planarbeid der det legges vekt på forebyggende strategier og helsefremmende aktiviteter.

Som en del av folkehelsearbeidet har kommunen en etablert Frisklivssentral som er et kommunalt kompetansesenter for oppfølging og veiledning til å endre levevaner.Kommunen driver også treningssenter i tilknytting til idrettshallen.
I 2015 etablerte Grane kommune helsestasjon for eldre
 

Gjennom folkehelseloven og folkehelseforskriften er kommunen lovpålagt å ha oversikt over helsetilstand og positive og negative påvirkingsfaktorer for helsen til befolkningen. Hovedhensikten med oversiktsdokumentet som skal utarbeides hvert fjerde år er å forankre folkehelsearbeidet politisk, på tvers av sektorer og som en langsiktig satsing. Oversiktsdokumentet skal inngå som grunnlag for arbeidet med kommunens planstrategi.

Å ha oversikt over helsetilstand og påvirkningsfaktorer bidrar til å gjøre folkehelsearbeidet kunnskapsbasert og treffsikkert. Kunnskap om folkehelseforholdene i kommunen er viktig for å kunne fastsette mål og strategier for folkehelsearbeidet og for å kunne prioritere og planlegge innsatsen på folkehelseområdet. 
Les Grane kommunes oversiktsdokument over her. 

Rune Stabbforsmo er folkehelsekoordinator i Grane kommune, Telefon 75182246/90518656. E-post: rune.stabbforsmo@grane.kommune.no