Fra Feitskaret mot Storklumpen
bilde vinterryper skutt
Porten til Nord Norge
Velg språk:
  • norway.png
  • germany.png
  • uk.png

Erstatning for sau drept av fredet rovvilt


Formålet med ordningen er å erstatte dyreeierens tap og følgeskader når husdyr blir drept eller skadet av rovvilt. Det er også et mål å medvirke til å redusere tapene av husdyr på beite.


Full erstatning for tap av sau og geit ytes etter sats for grunnverdi fastsatt av Direktoratet for naturforvaltning på bakgrunn av slaktevekter og priser for angjeldende tapsår. Som full erstatning for sau og lam regnes den sats for grunnverdi som dekker forventet slakteverdi og verdi av biprodukter ved normal levering til slakteri. Grunnverdien beregnes på grunnlag av gjennomsnitts-verdier for leveranse av sau og lam på landsbasis. Distriktstilskudd beregnes for det enkelte bruk i henhold til brukets beliggenhet.

I tillegg til erstatning for tap av enkeltdyr kan det ytes erstatning for dokumenterte kostnader, ulemper og følgetap som står i direkte årsakssammenheng med tap av eller skade på det enkelte dyr. For sau ytes erstatning for følgekostnader knyttet til det enkelte dyr som livdyrverdi for tapte lam og redusert framtidig produksjon ved tap av voksne søyer.

Det kan også ytes erstatning for dokumenterte omkostninger, ulemper og følgekostnader på besetningsnivå. Erstatning for følgekostnader i sauebesetninger ytes etter satser som gir økt erstatning ved økende tap. Det ytes erstatning for redusert avlsmessig framgang som skyldes rovvilttap, økt arbeidsforbruk i beitetida og andre følgekostnader.




Kontaktinformasjon:
Jordbrukssjef Torgar Eggen
Tlf.:      75 18 22 76
E-post: torgar.eggen@grane.kommune.no