Fra Feitskaret mot Storklumpen
bilde vinterryper skutt
Porten til Nord Norge
Velg språk:
  • norway.png
  • germany.png
  • uk.png

Brukerstyrt personlig assistanse

 

Tjenestens navn:
Brukerstyrt personlig assistanse
 
Målgruppe:
Brukerstyrt personlig assistanse er en alternativ organisering av praktisk og personlig hjelp for sterkt funksjonshemmede som har behov for bistand i dagliglivet, både i og utenfor hjemmet.
Muligheten til å få brukerstyrt personlig assistent er ikke begrenset til bestemte funksjonshemninger, diagnoser eller liknende, så lenge funksjonshemmingen ikke er til hinder for å utøve brukerstyring. Bistandsbehovet må være så omfattende at for å hjelpe brukeren til en aktiv og meningsfylt tilværelse i samvær med andre, er det mer hensiktsmessig med brukerstyrt personlig assistanse enn med mer tradisjonelle omsorgstjenester.
 
Formål:
Målet er å bidra til at brukeren får et aktivt og mest mulig uavhengig liv til tross for sterk funksjonshemming. Tjenesten skal være en del av de samlede kommunale omsorgstjenestene og knyttes til personen, ikke til boligen.

Beskrivelse:
Brukerstyrt personlig assistanse er en alternativ organisering av praktisk og personlig hjelp i hjemmet. Brukeren har rollen som arbeidsleder og påtar seg større ansvar for organisering og innhold av hjelpen. Brukeren blir tildelt et bestemt antall timer hjelp fra en eller flere personlig assistenter. Brukeren kan i prinsippet selv styre hvem som skal gi hjelpen, hva hjelpen skal brukes til og hvor og når den skal gis.

Vilkår:
Brukeren må fylle vilkårene i Lov om sosiale tjenester § 4-3.

Brukeren som arbeidsleder, må rette seg etter lover og avtaleverk som regulerer forhold mellom arbeidsgiver og arbeidstaker.
 
Saksgang:
·        Alle henvendelser om tjenester både muntlige og skriftlige, skal vurderes og behandles.
·        Sykepleiere i hjemmesykepleien foretar hjemmebesøk og vurderer behov og tiltak. Det skal foreligge skriftlig dokumentasjon med kartlegging av behov etter hjemmebesøk, evt. vurdering etter søknad fra sykehus, slik at tilstrekkelige opplysninger om ønsker og behov foreligger før vedtak fattes. jfr. Forvaltningslovens §17.
·        Det gjøres enkeltvedtak. Vedtak skal begrunnes i henhold til Forvaltningslovens §25 og Forvaltningslovens bestemmelser om underretning av vedtak blir fulgt. I svarbrev til søker skal det opplyses om klageadgang og tidsfrist. Det skal også opplyses hvor klagen skal sendes, og hjelp til utforming av klage.
 
 
Veiledning:
Skjema ”Søknad om pleie og omsorgstjenester” benyttes.
Søknader sendes Pleie og omsorgstjenesten i Grane kommune.