Fra Feitskaret mot Storklumpen
bilde vinterryper skutt
Porten til Nord Norge
Velg språk:
  • norway.png
  • germany.png
  • uk.png

Barneverntjenesten

Hovedoppgave: Å sikre at barn og unge som lever under forhold som kan skade deres helse og utvikling, får nødvendig hjelp og omsorg til rett tid, samt å bidra til at barn og unge får trygge oppvekstsvilkår.  Omsorg for barn er i første rekke foreldrenes ansvar. Foreldre kan likevel ha behov for hjelp i kortere eller lengre perioder, for eksempel på grunn av en vanskelig livssituasjon. Her kan barneverntjenesten bistå barn og familier slik at barn sikres gode levekår og utviklingsmuligheter.

For informasjon om barnevernloven: www.lovdata.no

Hensynet til barnets beste er det overordnede prinsippet, og skal derfor veie tyngst i saker der det står i motsetning til andre sentrale prinsipper.

Barnet skal gis mulighet til medvirkning og det skal tilrettelegges for samtaler med barnet.

Hvem tar kontakt? Noen ganger er det foreldrene selv, men barnevernet får også henvendelser fra skole, helsestasjon, lege, familie og andre som er bekymret for barnet.

Barn og ungdom kan selv ta kontakt. Det kan du gjøre om det gjelder deg selv eller du er bekymret for noen i familien, venner eller andre du kjenner.

Som privatperson kan du velge å være anonym når du kontakter barnevernet.

SAKSGANG I BARNEVERNTJENESTEN:
Hva er en melding?  En melding kan være muntlig eller skriftlig der noen utrykker bekymring for barn. Meldinger til barneverntjenesten: Barneverntjenesten skal snarest, og senest innen en uke gjennomgå innkommende meldinger, og vurdere om meldingen skal følges opp med undersøkelser.  

Undersøkelse: Dersom det er rimelig grunn til å anta at det foreligger forhold som kan gi grunnlag for tiltak skal barneverntjenesten snarest undersøke forholdet  (jmf frister.)

Hjelpetiltak for barn og barnefamilier. Hjelpetiltak skal ha som formål å bidra til positiv endring hos barnet eller i familien. (kan f.eks være:råd og veiledning til familien, samtaler, plass i barnehage, besøkshjem, avlastningstiltak, fritidsaktiviteter mm) Familien og barnevernet skal sammen bestemme hvilke tiltak som settes inn.

Når hjelpetiltak ikke nytter. Når barnevernet har prøvd med ulike hjelpetiltak i familien, men ser at det ikke nytter, skal de prøve å la barnet bo på en annen plass eller hos en annen familie. Noen ganger er foreldrene enige i dette, og noen ganger er det uenighet mellom barnevern og foreldre. Da er det barnets beste som skal veie tyngst. Å overta omsorgen for barnet skjer bare i helt spesielle tilfeller.

Hvordan kontakte barnevernet? Barneverntjenesten har kontor på kommunehuset. Barnevernet kan kontaktes via brev, eller ved å stikke innom kommunehuset. Barneverntjenesten har vanlig kontortid. Telefon: 751 82 220

Utenfor kontortid: Alarmtelefonen for barn og unge: 116 111 (gratis) Alarmtelefonen er åpen når barneverntjenesten har stengt (fra klokken 15:00 - 08:00) I helger og på helligdager er Alarmtelefonen døgnåpen. Alarmtelefonen vil vurdere om det er behov for: hjelp her og nå, ta kontakt med andre hjelpetjenester, gi deg råd, eller sende bekymring til barneverntjenesten.