Fra Feitskaret mot Storklumpen
bilde vinterryper skutt
Porten til Nord Norge
Velg språk:
  • norway.png
  • germany.png
  • uk.png

Avlastning for eldre og funksjonshemmede

 

Tjenestens navn:
Avlastning for eldre og funksjonshemmede
 
Målgruppe:
Personer som har et særlig tyngende omsorgsarbeid for funksjonshemmede barn, unge, voksne eller eldre.
 
Formål:
Avlasting er utelukkende rettet mot personer med stort omsorgsansvar, enten det er familie eller andre frivillige omsorgsytere. Gjennom avlasting skal omsorgsyteren ha rett til nødvendig og regelmessig fritid og ferie, og en skal få anledning til å ta del i vanlige samfunnsgoder og aktiviteter.
 
Beskrivelse:
Avlasting kan gis i heimen eller ved at den omsorgstrengende får avlastingsopphold i institusjon / avlastingsbolig.
Sosialtjenesten gir avlasting for funksjonshemmede i form av:
·        tilskudd til avlasting:   ved at de pårørende kan få et økonomisk tilskudd og selv avtaler med og lønner en avlaster.
·        engasjert avlaster:   ved at sosialtjenesten evt. engasjerer og lønner en avlaster som tar seg av den funksjonshemmede i eller utenfor heimen.
·        opphold i sykeheimen:  ved at den funksjonshemmede etter søknad får innvilget avlastningsopphold i institusjonen.
 
Hjemmehjelp, hjemmesykepleie, dagopphold i institusjon, barnehageplass, ferie o.l. vil kunne gi omsorgsyteren avlasting. Dette vil være en del av den samlede vurderingen når retten til og omfanget av avlasting skal fastsettes.
 
Vilkår:
Den som yter omsorg må ha behov for avlasting for fremdeles å kunne ha ansvaret for omsorgen i heimen. Samtidig må omsorgssituasjonen være langvarig og tyngende.
Omsorgen må med andre ord overgå omsorgsevnen til den som har det daglige ansvaret.
Den som får omsorg skal ikke være i stand til å dra omsorg for seg selv, og være helt avhengig av praktisk eller personlig hjelp for å greie dagliglivets gjøremål.
 
Saksgang:
Ta kontakt med pleie og omsorgstjenesten.
Søknad må settes fram på eget søknadsskjema. Drøft gjerne saken på forhånd, og få klarlagt om retten til avlasting er tilstede. Eller om det er andre tiltak som kan avlaste i den daglige omsorgen.
Søknaden din blir behandlet i tråd med Lov om sosiale tjenester §§ 4-2b og 4-4. Vi må samtidig ta hensyn til de ressurser (antall senger, personell og økonomi) vi har til rådighet.
De nevnte paragrafene gjelder avlasting og tyngende omsorgsarbeid.
 
 
 
 
Veiledning:
Søknaden skal sendes på eget skjema til pleie og omsorgstjenesten.
Klage:
Avlasting er et tiltak etter "Lov om sosiale tjenester §4-2". Derfor må en eventuell klage når det gjelder avslag eller omfang stiles til Fylkesmannen i Nordland, men alltid sendes til kommunen.