Fra Feitskaret mot Storklumpen
bilde vinterryper skutt
Porten til Nord Norge
Velg språk:
  • norway.png
  • germany.png
  • uk.png

Spinning

Les print.png email  .png

Spinning er en treningsform som kombinerer hastighetssykling med visualisering i en klassesammenheng. Det er den perfekte treningsform for de som ønsker en mer effektiv måte å komme i form på, ned i vekt, og samtidig ha det gøy. Alle kan sykle på denne sykkelen. Uansett form og nesten uansett vekt. Det kreves ingen koordinasjonsevne for å beherske en Spinning-time. Folk på forskjellige nivå kan trene sammen i spredt alder. Spinning kan defineres som organisert sykling i hall på en moderne og avansert ergometersykkel. En kurset instruktør leder timene med fortløpende instruksjoner, som foregår til full musikk. Man kan enten velge utholdenhetstimer eller intervalltimer hvor pulsen banker i tinningen.
Timene har en varighet fra 45 til 75 minutter. Du finner alltid en time som passer til ditt nivå. I en Spinning-time trener man ikke bare benmuskulaturen, men også rumpe, armer, skuldre og nakkemuskulatur. Effektiv hjerte og lunge-trening, samt god fettforbrenning er følgene av en økt med Spinning.
Motiverende musikk, pusteteknikk, avslapping og visualisering blir brukt for å oppnå maksimale resultater.

Fakta
Lite belastede for skjelett og ledd. Spinning er en treningsform som er ”non impact” d. v. s. uten støtbelastninger. Meget skånsom trening for kne og ledd. Treningen krever minimalt med koordinasjon, og da « alle kan sykle » er det en treningsform som er lett å mestre. Man bruker store muskler som rumpe, lår og legger og dette gjør at man bruker flere kalorier enn utendørs sykling.

Effekter av Spinning
Forbrenning Kondisjon Utholdenhet Trening av ben, rumpe, armer, skuldre og nakkemuskulatur. Effektiv hjerte og lunge trening.

Forbrenning
Forventet kaloriforbrenning pr time vil ligge mellom 400-500 Kcal pr. time på en B- og C-time og 250-400 Kcal pr. time på en A-time.

Treningseffekt og utbytte
Skal du ha noe utbytte av treningen bør du minst trene to timer per uke. For mye ensartet trening uten å øke eller endre treningsformen gir kroppen dårligere utbytte da muskelmasser "venner" seg til belastningen. Kombiner gjerne spinning med andre typer trening som styrke. Ett tips er å bytte på timer med forskjellige instruktører slik at treningen blir mest mulig forskjellig.

Treningsmetoder
Høy intensitet med litt motstand slik at man ikke bare fintråkker. Veksles mellom hard og kortvarig intervalltrening og roligere langkjøring. Lav tråkkfrekvens og mye motstand gir store muskler mens høy frekvens og mindre motstand gir slankere ben. Kombinasjon med løping eller gåturer gir også slankere ben og mindre store muskler.

Immunforsvaret
All trening gjør immunforsvaret sårbart og man skal passe på å dusje samt skifte til tørre klær umiddelbart etter trening. Godt med drikke og riktig mat etter trening er også viktig. Kosttilskudd med antioksidanter vil være forebyggende mot redusert immunforsvar. Sørg for å spise mest mulig frukt (eks. druer, blåbær, solbær) da dette også øker inntaket av antioksidanter. Vitamin-C er en typisk antioksidant.

Slapp etter trening
Blir du slapp dagen etter trening så kan det smart å prøve Omega-3 som også vil øke forbrenningen.

Når merker jeg forandring
Er du utrenet og i dårlig form så vil du fort merke endringer. Etter 3-4 timer vil du allerede merke bedret formkurve og en større glede med treningen. Har du kun tidligere trenet mye med løping vil du få en overraskende følelse at du ikke er i så god form som du trodde. Dette fordi treningene er såpass forskjellige og pulsen blir ofte høyere. Dette inspirer til å kombinere løping og sykling som gir deg totalt ett mye bedre utbytte.

Innstilling av sykkelen
Det er meget viktig at sykkelen er innstilt riktig slik at tråkket blir best mulig og komforten bli optimal. Styret skal være i riktig høyde, helst litt lavere enn setet. Nybegynnere bør ha styret høyest mulig i starten slik at ryggproblemer unngås. Setet i hoftehøyde når du står ved siden av sykkelen og justert i underarmelengde fra styret. Når alt er riktig innstilt så skal skuldre være avslappet og det skal være en ørliten bøy i kneet.

Utstyr, sko og bekledning
Utstyrsmessig trenger du ikke ledertrøyen fra Tour De France for å gjennomføre en time, men en sykkelbukse/tettsittende bukse anbefales. 
Egne spinningsko/sykkelsko er å anbefale da dette gir en bedre utbytte av treningen. Dette gjør at man bruker mer kraft når bena dras opp da bena er solid festet til pedaler kontra med pedalbøyler som gir noe mer slark og dårligere utbytte. Våre sykler passer ordinære joggesko og spinningsko/sykkelsko. Ta med en vannflaske og gjerne et håndkle. Påfylling er mulig underveis men dersom mulig eller ved behov ta med en ekstra full drikkeflaske.

Spinning kontra utendørs sykling
På ordinær terreng- eller treningssykkel ute vil man oppleve skog og byliv, friskluft, biltrafikk, motvind og medvind, sol og regn. Spinning som er innendørs stillestående sykling med ett svinghjul vil ikke ha noen av overnevnte faktorer enten i positiv eller negativ forstand. Ved spinning så skal man i utgangspunktet tråkke hele tiden uten hvilepauser i nedoverbakker. Dette krever mer energiforbruk enn utendørs sykling. Dette kombinert med fengende musikk, kommandoer fra instruktør og gruppetrening gir en meget positiv og annerledes trening enn utendørs sykling. Men terrengsykling ute på kupert terreng vil også kunne være energikrevende.

Spinning kontra Ergometersykkel
Prinsippet med ergometersykkel og spinningsykkel er det samme da begge er konstruert for stillestående trening med ett roterende tungt hjul. Ergometersykler har ofte mer info om kaloriforbruk og er beregnet for ren trim. En ergometersykkel har pedaler som kun er beregnet for joggesko. Den originale spinningsykkelen har mulighet både for joggesko og sykkelsko, kjede og tungt forhjul. Spinningsykkelen er videreføring av ergometersykkelen med tanke på at man får en mer riktig sykkelfølelse. I tillegg er selve opplegget med instruktør, musikk, gruppetrening og treningsposisjoner mer avansert og fengende enn ren singel trening på ergometersykkelen.

Gravide
Spinning er meget bra trening for gravide. Det er skånsomt for bekkenet, ankler og knær. Her slipper man slagene mot bekkenet som løping og annen trening gir. Det er heller ingen fare for å falle av sykkelen å skade seg.


Ref: www.furumospinning.no som har gitt en god og grundig beskrivelse av spinning
 


spinnning